فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1392)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبادالله احمدی*، مجید برزگر، محمدامین ایزدی صفحات 6-17

    هدف از تحقیق حاضر تبیین رابطه ساختار سازمانی با اثر بخشی سازمانی و توانمندسازی در بین کارکنان آموزش و پرورش نواحی شهرستان شیراز بوده که با روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان اداری نواحی چهارگانه آموزش و پرورش شهرستان شیراز می باشد و نمونه آماری پژوهش کارکنان ناحیه 1و4 می باشند که به شیوه تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب گردیدند. جهت جمع آوری اطلاعات و داده ها از سه پرسش نامه ساختار سازمانی (ورعی) توانمندسازی (شورت و راینهارت) و اثر بخشی (هرسی بلانچارد) استفاده گردید. جهت تعیین حجم نمونه 141 نفر از جدول مورگان و گرجسی به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین، انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که بین ساختار سازمانی و ابعاد آن با اثر بخشی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین بین ابعاد توانمندسازی با اثر بخشی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، اثر بخشی سازمانی، توانمندسازی
  • محمود اکرامی*، آرزو نعیمی مجد صفحات 18-32

    پژوهش حاضردرجهت تقویت مدیریت دانش برپایه فرهنگ سازمانی کارکنان شاغل در ادارات  مناطق آموزش و پرورش شهر تهران انجام شد. تعداد 61نفرازمدیران و کارشناسان ارشد ده اداره ازمناطق 21گانه به صورت چندمرحله ای انتخاب و پرسشنامه های فرهنگ سازمان و مدیریت دانش هریک بااعتبار 95/0=α روی افرادگروه نمونه اجراگردید. بااستفاده ازمدل t تک گروهی  میزان هریک ازمتغیرهای فرهنگ سازمان (فرهنگ قومی، فرهنگ ادهوکراسی، فرهنگ بازارو فرهنگ سلسله مراتبی)درجامعه موردمطالعه بیش ازحدمتوسط وبالا و متغیر های مدیریت دانش (خلق دانش، تسهیم دانش و انتقال دانش)درحدمتوسط ارزیابی گردید. استفاده از مدل فریدمن نشان داد درجامعه موردمطالعهمتغیرهای فرهنگ قومی، فرهنگ سلسله مراتبی، فرهنگ بازار، و فرهنگ ادهوکراسی  به ترتیب رتبه های 1تا4 ومتغیرهای خلق دانش، کاربرد دانش و تسهیم دانش  دررتبه های 1تا3 هستند. اجرای مدل همبستگی بنیادی  نشان دادمتغیر های فرهنگ بازار و تجربه خدمتی اثر منفی در مدیریت دانش دارد. به این معنا اگر مدیری نسبتا مسن، بدون تجربه خدمتی، بافرهنگ سلسله مراتبی بسیار بالاباشد،مناسب ترین ترکیب مدیریت دانش،ترکیب خلق دانش بسیار بالا، تسهیم دانش بالا، و کاربرد دانش متوسط است. نتایج حاصل ازاجرای مدل همخوانی مجذورکای نشان دادبین متغیر تحصیلات با متغیرهای فرهنگ قومی،فرهنگ ادهوکراسی، فرهنگ سلسله مراتبی،فرهنگ سازمان و مدیریت دانش به مفهوم کلی رابطه وجود دارد،و برای تعیین جهت رابطه از مدل رگرسیون هم زمان استفاده،ونتیجه نشان داد بین متغیر فرهنگ سازمان، فرهنگ قومی، فرهنگ ادهوکراسی،  فرهنگ سلسله مراتبی و تحصیلات رابطه معنادار وجود دارد و با توجه به مقدار منفیβ این رابطه معکوس است، یعنی با افزایش سطح تحصیلات متغیرهای ذکر شده کاهشمی یابد. مدیریت دانش نیز با تحصیلات رابطه دارد. بین مولفه های مدیریت دانش با ویژگی های فردی  رابطه مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش
  • رضا بلاغت*، محمد محمودوند، زری خزاعی، سید احمد هاشمی صفحات 33-41

     پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تعهد سازمانی با خودکنترلی معلمان ابتدایی ناحیه 1 شهر زاهدان انجام گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده، جامعه آماری آن شامل کلیه معلمان ابتدایی ناحیه 1 شهر زاهدان است که در مجموع 1050 نفر می باشند. در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده ا ست که حجم نمونه 274 نفر می باشد. هم چنین در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از دو  پرسش نامه استفاده شده است که پرسش نامه تعهد سازمانی آلن و مایر[1] (1993) که شامل 18 سوال 5 گزینه ای طیف لیکرت (از خیلی زیاد تا خیلی کم) می باشد و پرسش نامه محقق ساخته خودکنترلی که شامل 14 سوال 5 گزینه ای طیف لیکرت (از خیلی زیاد تا خیلی کم) برگرفته از کارور و شی یر[2] ترجمه رضوانی (1375) و گنجی (1380) می باشد. روایی پرسش نامه ها از نوع محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برآورد شده است. برای تحلیل آماری داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. نتایج پژوهش هر چهار فرضیه مورد بررسی را تایید نمود. یافته ها حاکی از این است که در فرضیه اصلی بین تعهد سازمانی با خودکنترلی معلمان رابطه معنادار و مثبت وجود دارد (r=0/50). هم چنین در فرضیه های فرعی به ترتیب بین تعهد سازمانی با هیجان شخصی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد (r=0/19)، بین تعهد سازمانی با ارتباط با دیگران رابطه معنادار و مثبت وجود دارد(r=0/35) و بین تعهد سازمانی با کنترل درونی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد (r=0/53).

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، خودکنترلی
  • فتاح ناظم*، محمدجواد قائد محمدی، فریده دوکانه ای فرد صفحات 42-52

    هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی عملکرد کارکنان مناطق مختلف دانشگاه آزاد اسلامی است. جامعه آماری این پژوهش را تمام کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهند. با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای و طبقه بندی تعداد 1096 نفر از کارکنان واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند. ابزار سنجش عبارت از پرسش نامه محقق ساخته 48 سوالی است که براساس مدل "اچیو"[1] هرسی و گلد اسمیت ساخته شده است که بر روی  کارکنان اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون پیگردی LSD نشان داد که:  بین میانگین نمره عملکرد به تفکیک منطقه های دانشگاه آزاد اسلامی تفاوت وجود دارد و میانگین نمره عملکرد به تفکیک  منطقه های دانشگاه آزاد اسلامی نشان داد که از 17 منطقه مورد مطالعه، مناطق 6 و 7 و 5 و 12 در مقام قیاس با سایر مناطق از بیشترین میانگین نمره عملکرد برخوردارند. 

    کلیدواژگان: عملکرد
  • خدیجه رحمتی نیا*، مریم ملکی صفحات 53-62

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین مدیریت دانش و جو سازمانی در مراکز آموزش عالی است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه، شامل کلیه کارکنان اعم از اعضاء هیات علمی و کارمندان اداری مراکز آموزش عالی (آزاد، پیام نور و علمی- کاربردی) می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 165 نفر بوده که به روش نمونه گیری طبقه ای - تصادفی انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه استاندارد شده شامل: پرسش نامه مدیریت دانش دارای 38 سوال 5 گزینه ای با مولفه های (اکتساب دانش، تسهیم دانش و کاربرد دانش) و پرسش نامه جو سازمانی با 42 سوال (که 21 سوال آن مربوط به رفتار و برخورد های رییس با کارکنان و 21 سوال آن مربوط به رفتار و برخورد های کارکنان با یکدیگر) استفاده شد. جهت ارزیابی و بررسی فرضیه های تحقیق که شامل یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی است از آمار توصیفی و آمار استنباطی به کمک نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین مدیریت دانش و جو سازمانی در مراکز آموزش عالی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. هم چنین ارتقاء دانش در بین کارکنان مراکز آموزش عالی در بهبود جو سازمانی این مراکز موثر بوده است.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، جو سازمانی
  • بررسی کارکردهای مدیریتی در مدیران سازمان مدار، موقعیت مدار و رابطه مدار
    محمدجواد کرم افروز* صفحات 63-76

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده وبا هدف بررسیکارکردهای مدیریتی در هر یک از سبک های سازمان مدار، فرد مدار و رابطه مدار انجام شده است. نمونه آماری،322 نفر شامل 17 مدیر از17منطقه آموزش و پرورش شهر تهران و 305 نفر از کارکنان مناطق نامبرده است.ابزار اندازه گیری شامل یک پرسش نامه محقق ساخته 24 سوالی با طیف لیکرتی است واز تحلیل واریانس یکراهه و  مقایسه های پس از تجربه (فیشر[1]، توکی[2]و یا شفه) برای بررسی جداگانه هر کارکرد درهر سبک استفاده شده است. طبق نتایج، بیشترین کاربرد برنامه ریزی در مدیران سازمان مدار و کمترین میزان آن مربوط به مدیران رابطه مدار است. کارکرد سازماندهی در مدیران سازمان مدار بیش ازسایر مدیران بکار می رود. کارکرد تصمیم گیری در مدیران سازمان مدار بیش از موقعیت مدار و رابطه مدار است و مدیران سازمان مدار نسبت به سایر مدیران،توجه بیشتری به کارکرد کنترل دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت، کارکردهای مدیریتی، سبک های مدیریت
  • آناهیتا معدنکار*، نجمه وکیلی، محمدجواد قائد محمدی صفحات 76-88

    هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و هوش هیجانی مدیران با مدیریت دانش است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارکنان  بانک تجارت شهر تهران تشکیل می دهند. تعداد 600 کارمند با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و طبقه ای انتخاب شدند. ابزار سنجش عبارت است از پرسش نامه های مدیریت دانش سالیس و جونز (2002) که مشتمل بر 42 سوال می باشد (98/0) و پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) شامل  29 سوال (93/0  )و پرسش نامه هوش هیجانی سیبریا شرینگ (1996) که مشتمل بر 33 سوال (83/0) می باشد، که بر جامعه نمونه  کارکنان و مدیران بانک تجارت اجرا شد. نتایج  حاصل از رگرسیون چند متغیری خطی نشان داد که:  بین هوش هیجانی با مدیریت دانش رابطه معنی داری وجود ندارد و  بین کیفیت زندگی کاری و مدیریت دانش رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، هوش هیجانی، مدیریت دانش
  • جمال معمرحور*، صدرالدین ستاری، اسماعیل کاظم پور، رحیم سلامت آذر، عادل علی پور صفحات 89-102

    هدف از انجام پژوهش حاضر، امکان سنجی استقرار سیستم مدیریت دانش در اداره آموزش و پرورش استان اردبیل می باشد. روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف، تحقیق کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی مقطعی می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، کلیه کارکنان اداری آموزش و پرورش استان اردبیل بوده که در سال 91-90 مشغول خدمت بودند، از جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 240 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب و داده های مورد نیاز به وسیله پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی ابزار مورد استفاده با استفاده از نظر متخصصین، و پایابی ابزار نیز با روش ضریب آلفای کرونباخ برابر 80 صدم به دست آمده است. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری مناسب (آزمون T) و با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده حاکی از آن است که استقرار مولفه های یادگیری سازمانی، منابع انسانی، فرهنگ سازمانی بالاتر از حد متوسط، مولفه سیاست ها و راهبردهای مدیریت دانش در حد متوسط، و مولفه های تکنولوژی اطلاعات و رهبری پایین تر از حد متوسط قرار دارند. از نتایج این تحقیق می توان در طراحی سیستم مدیریت دانش در سازمان های آموزشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی
|
  • Ebadolah Ahmadi *, Majid Barzegar, Mohammadamin Ezadi Pages 6-17

       The aim of the present study was to explore the relationship between organizational structure, with organizational effectiveness, and the empowerment of the employees of the ministry of education in different regions of Shiraz city.  The research method was descriptive and correlational. The population included staff members of four units of the education office in Shiraz, and employees of regions 1 and 4 were selected randomly from the population. To determine the sample, 141 subjects were selected through stratified random sampling. For data analysis, mean and standard deviation were used for descriptive statistics, and Pearson correlation for inferential statistics. The results of the analysis showed that there was a significant relationship between organization structure and dimensions of organizational effectiveness. There was also a significant relationship between the organizational effectiveness and different dimensions of empowerment.

    Keywords: Organizational structure, organizational effectiveness, Empowerment
  • Mahmod Ekrami *, Arezo Naeimi Majd Pages 18-32

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between organizational culture and knowledge management in different departments of education in Tehran. Research method is descriptive and of correlational nature. In the present study, 36-item questionnaires were used to measure organizational culture and knowledge management through Morgan table. The sample included 61 employees (managers and professionals) in different regions of Tehran, and the reliability of the test was calculated as 0.95. In order to examine the variables of organizational culture (Group culture, Adhocracy, Market, Hierarchical) and knowledge management variables (knowledge creation, knowledge sharing and transfer of knowledge) analytic statistics was used in this study. The results of data analysis reveal that cultural variables are at high level, indicating the ideal level of the organizational culture in different educational departments in Tehran. However, variables of knowledge management are at the average level of education that shows the application and implementation of knowledge management is not at an ideal level in educational system in Tehran.

    Keywords: Organizational Culture . Knowledge Management
  • Reza Balaghat *, Mahmod Mahmoodvand, Zari Khazaei, S.Amad Hashemi Pages 33-41

    The Purpose of this research is to Study the relationship between organizational commitment and singelf-monitor among primary school teachers in Zahedan (district 1) in Iran. The method of research is descriptive and of correlational type. 274 out of 1050 primary school teachers in Zahedan (district 1) were selected through simple random sampling. Two 18- and 14-item questionnaires made by the researcher were used for data collection, and data analysis was done through SPSS software (version 17). The results show that here is the meaningful and positive relation between(a) teachers' organizational commitment and their self-monitoring, (b) teacher’s organizational commitments and personal emotions (r= 0.19), (c) teacher’s organizational commitments and relation with others (r= 0.35), and (d) teacher’s organizational commitments and intrinsic control (r= 0.53).

    Keywords: organizational commitment, self-monitoring
  • Fatah Nazem *, Mohammd Javad Ghaeed Mohammadi, Farideh Dokaneeifard Pages 42-52

      The purpose of this study is to investigate the performance of employees in different regions of Islamic Azad University. The population included all the employees in different regions of IAU out of which 1096 were selected through stratified random sampling. The instrument for data collection was a researcher-made questionnaire, including 48 questions, developed based on Hersey & Goldsmite's ACHIEVE model. It was given to the sample and the collected data underwent statistical analysis through one-way ANOVA and LSD test. The results of data analysis revealed that: (a) There is a difference in the average of employee's performance in different regions of IAU and (b) This average indicates that from among 17 regions investigated in this study, regions 6, 7, 5, and 12 have received higher scores for their employees' performance compared with other regions.

    Keywords: Key terms: Performance, IAU, employees
  • Khadijeh Rahmatinia *, Maryam Maleki Pages 53-62

    The aim of this research was to investigate the correlation between knowledge management and organization climate in different institutions of Higher Education. The research method is descriptive and of correlational type. The population included the staff, faculty members and employees, of different institutions of higher education in Iran, such as IAU, Payam-e- Noor, and Elmi-Karbordi. Based on Morgan chart, our sample included 165 people, which were selected through stratified random sampling. To collect the data, two standardized questionnaires were used. The first one was knowledge management questionnaire with 38 five–choice questions including such items as, knowledge acquisition, knowledge sharing, and knowledge use. The second questionnaire measured the organizational climate with 42 questions, 21 of which were related to managers' behaviors towards the staff and the other 21 were related to staff behaviors towards each other. To analyze the data, both descriptive and inferential statistics were used through the application of SPSS. Data analysis revealed that there was a positive correlation between knowledge management and organizational climate in different institutions of Higher Education. It also showed that increasing the knowledge of employees in different institutions of higher education could improve organizational climate in such institutions.

    Keywords: knowledge, Knowledge Management, Organizational Climate, higher education institutions
  • Investigating the Managerial Functions of Organization-oriented, Situation-oriented, and Relation-oriented Managers
    Mohamad Javad Karamafrooz * Pages 63-76

    The existing theories indicate that management can be defined in terms of its functions, so there are different definitions based on various functions some of which are repeated in most definitions.  The present study which is a descriptive research was conducted to investigate the managerial functions in organization-, relation-, and situation-oriented styles of management. Statistical sample contained 375 members including 17 managers selected from17 districts of ministry of education in Tehran, as well as 322 employees in the same districts who have been working at least for 6 months in different regions of Tehran. Measurment instrument used in this study was a 24-item researcher-made questionnaire developed based on Likert scale. One- way ANOVA and post-experimental comparisons (Fisher ,Tokey, and Shefe) were used for data analysis. Ta analysis revealed that the application of planning is mostly observed in organization- oriented managers compared with relation-oriented ones. Also organization-oriented managers pay more attention to organizational functions compared with situation- and relation-oriented managers. Moreover, decision-making function is considered by organization-oriented managers more than other managers. And finally, the control function receives more attention by organization-oriented managers compared with others.

    Keywords: Management, managerial functions, management styles
  • Anahyta Maadankar *, Najmeh Vakili, Mohammadjavad Ghaedmohammai Pages 76-88

    The purpose of this research is to investigate the relationship between quality of work life and the emotional intelligence of managers with knowledge management. The research population included all the managers and employees of Tejarat Banks in Tehran out of whom 600 were selected using stratified and cluster random sampling. Three questionnaires were given to the sample members for data collection: (a) Knowledge Management questionnaire (Salys and Jones, 2002) which is composed of 42 items (), (b) 29-item QWL questionnaire of Walton (1973) (), and Sybrya Shrink's Emotional Intelligence Questionnaire (1996) that consists of 33 items (). The results of multivariate linear regression analysis showed that: (a) there is no significant relationship between emotional intelligence and knowledge management, and (b) there is a significant relationship between knowledge management and quality of work life.

    Keywords: Quality of work life (QWL), emotional intelligence, Knowledge Management
  • Jamal Moammer Hour *, Sadroldin Sattari, Esmayil Kazempour, Rahim Salamat Azar, Adel Alipoor Pages 89-102

    The aim of this research is to survey the feasibility of establishing knowledge management in education organization in Ardebil. This research is applied and its method is descriptive (survey). Out of all the employees in education offices in Ardebil in 1390-1391, 240 were selected through stratified random sampling. A researcher-made questionnaire was used for data collection. Its validity was determined by experts in the field and its reliability was calculated as 0.8 through Cronbach Alpha. The collected data was analyzed using T- test and SPSS software. The results of data analysis revealed that establishing organizational learning, human resources, and organizational culture was higher than average, policies and knowledge management strategies were about average, and information technology and management were lower than average.  The findings of this study can be applied in designing knowledge management system in education organizations.

    Keywords: knowledge management, information technology, organizational culture, organizational learning, education organization in Ardebil